Συνοδεία στο μεγαλείο της μητρότητας

Συνοδεία στο μεγαλείο της μητρότητας

Η εγκυμοσύνη είναι, χωρίς αμφιβολία, μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και περιπέτεια στη ζωή μιας γυναίκας, καθώς είναι μία περίοδος μεγάλων αλλαγών. Πολλές έγκυες νιώθουν πιο ευάλωτες από πριν. Δεν αλλάζει μόνο το εξωτερικό σχήμα του σώματος αλλά διαμορφώνεται ή και μετασχηματίζεται το εσωτερικό της. Έγκυος και αγέννητο μωρό είναι ένα. Σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα, εικόνες της μητέρας περνούν στο μωρό, όπως η τροφή και το οξυγόνο περνάνε μέσα από τον πλακούντα.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει πως η ψυχολογία της εγκύου κατά τη κύηση επηρεάζει αποφασιστικά το παιδί της πριν ακόμα γεννηθεί. Οι έρευνες έχουν καταδείξει πως το έμβρυο νιώθει, αισθάνεται, επεξεργάζεται και κατηγοριοποιεί πληροφορίες. Συνυπάρχει με τη μητέρα του. Εισπράττει ό,τι συμβαίνει στον ψυχισμό της, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της. Η διάθεσή της, η συμπεριφορά της, αντανακλούν στο έμβρυο που κυοφορεί και ουσιαστικά θέτουν τις προδιαγραφές για τη μελλοντική του εξέλιξη. Μια μέλλουσα μητέρα ασχολείται συχνά με ανησυχίες και σκέψεις για την υγεία του μωρού και για το αν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η ίδια στις νέες προκλήσεις.  Μέσα από τις επιστημονικές μελέτες αλλά και μέσα απο την κλινική πράξη έχει γίνει αντιληπτό ότι αρκετά από τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε κάθε άνθρωπο μπορούν να κατανοηθούν, ακόμη και να προβλεφθούν, αν κάποιος γνωρίζει το πλήρες ιστορικό της ζωής του στη μήτρα, από τη σύλληψη μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννησή του.

Πολλές γυναίκες εκπλήσσονται που βιώνουν μεγάλες μεταπτώσεις στη διάθεσή τους, για παράδειγμα ευερεθιστότητα και αλλαγές μεταξύ λύπης και χαράς. Αυτά τα έντονα συναισθήματα οφείλονται σε υπερφορτώσεις ορμονών και αλλαγές στην εμφάνιση του σώματός τους. Στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό για τις έγκυες γυναίκες να έχουν αυτά τα συναισθήματα και δεν πρέπει να ντρέπονται για αυτά.

Απεναντίας, είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, το εσωτερικό τους. Η ψυχοθεραπεία είναι μία διασικασία ανάπτυξης, μία κυοφορία συναισθημάτων, προσαρμοσμένη στις επιθυμίες και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων γυναικών. Στοχεύει να βοηθήσει και να αντιμετωπίσει τις ειδικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και να διατηρήσει μια ψυχική κατάσταση με λιγότερο άγχος και ένταση. Η θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια ευκαιρία για εσάς να συνειδητοποιήσετε τις δικές σας πρώιμες εμπειρίες σχέσης, να παρακολουθήσετε τις δικές σας εμπειρίες προσκόλλησης και να αναλυθεί διεξοδικά η συναισθηματική σας αίσθηση.


 

Πώς λειτουργεί η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία;

  • Δημιουργεί τον πολύτιμο χώρο σκέψης ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του ανθρώπου ώστε να οδηγηθεί στην καλύτερη κατανόηση της δυσκολίας του και της αθέατης (ασυνείδητης) πλευράς του. Δημιουργεί τον χώρο στον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να υπάρξει ελεύθερα και ειλικρινά, με όλες του τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, όποιες και όποια και να είναι αυτά.
  • Νέοι δρόμοι μπορούν να ανοίξουν, λύσεις να βρεθούν σε θέματα που φαίνονταν άλυτα και να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να προχωρήσει προς μια πιο ικανοποιητική και δημιουργική ζωή. Η κατανόηση των καταστάσεων και εμπειριών που έπλασαν και συνεχίζουν να πλάθουν τον χαρακτήρα και την αντίληψη του θεραπευόμενου ανθρώπου ως έχει αυτή σήμερα, το πώς δηλαδή έφτασε ως εδώ και το τι του συμβαίνει εδώ και τώρα, είναι πολύ σημαντική ώστε να νιώσει πιο δυνατός και ικανός να διαπραγματευτεί και να αντεπεξέλθει στις τωρινές ανησυχίες που του φέρνει η ζωή, αλλά και σε παλαιότερα τραύματα που ακόμη τον ταλαιπωρούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. 

 

Παναγιώτα Σαμπάλου – Ψυχολόγος  MSc

Έδρα: Υμηττού 16, Πλατεία Δημοκρατίας Χολαργός (στάση μετρό Χολαργός).

Website: psychoanalytic-therapy.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +302111179630 και +306940616357

  • Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων και Μεταεφήβων.
  • Συνεργαζόμενο μέλος στα προγράμματα «Επέκεινα –  Ψυχαναλυτική Πράξη» https://www.epekeina.gr/ 
  • Member of  IARPP – International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy) http://iarpp.net/
  • Κατέχει πτυχίο του Τμήματος Ψυχολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ψυχολόγου για όλη την επικράτεια από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις κλινικές δεξιότητες με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο (CAT) και την Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Σχεσιακή Ψυχανάλυση (Relational Psychoanalysis). Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας https://www.relationalgrouptherapy.gr/